Наслови са блога "Јавна расправа - Стратегија подстицања рађања"

Наслови са матичног блога "Јавна расправа"

Наслови са блога "Јавна расправа - Закон о удружењима"

понедељак, 30. јул 2007.

СТРАТЕГИЈА ПОДСТИЦАЊА РАЂАЊА (1. ФЕНОМЕН НЕДОВОЉНОГ РАЂАЊА ДЕЦЕ)1.1. Одређење

ПРЕДЛОГ

На основу члана 45. став 1. Закона о Влади(,,Службени гласник РС’’, бр.55/05 и 71/05 - исправка),

Влада доноси

СТРАТЕГИЈУ ПОДСТИЦАЊА РАЂАЊА

1. ФЕНОМЕН НЕДОВОЉНОГ РАЂАЊА ДЕЦЕ

1.1. Одређење

Рађање деце као позитивна природна компонента непосредно утиче на ревитализацију обима становништва и његове старосне структуре. Оно врши ове две важне демографске функције само ако његов ниво задовољава најмање потребе простог обнављања становништва. Отуда, било који ниво рађања који онемогућава да оно врши ове две функције је недовољно рађање, које раније или касније води у депопулацију и прекомерно старење. Критичност недовољног рађања је тим већа, што је оно дубоко условљен, самим тим дугорочан феномен и што је, у условима ниског нивоа морталитета становништва, основни природни динамичан фактор демографских промена.

Недовољно рађање, поред непосредних утицаја на демографски развитак, делује и посредно, што га чини још критичнијим фактором. Ову врсту утицаја оно врши преко старосне структуре укупног становништва, пошто у условима све већег старења становништва општи морталитет расте и тиме додатно смањује ефекте ионако ниског и недовољног рађања. Осим тога, трагови недовољног рађања у старосној структури дуго трају, тако да и у условима пораста репродукције до потреба простог обнављања, депопулација и старење становништва се једно време настављају. Важност овог утицаја је тим већа што губици у броју становника настали за време депопулације не могу да се надокнаде достизањем нивоа репродукције који обезбеђује просто обнављање, већ само уколико ниво репродукције становништва oдређено време буде изнад потреба простог обнављања.

1 коментар:

Анониман је рекао...

koja bre strategija podsticanja radjanja, ovde ima samo strategija muvanja, moja zena je radila u "drzavnom" TELEKOMU skoro 7 godina, na raznorazne muckove od ugovora, pritom smo se mucili sa sterilitetom 10 godina, usput smo i podstanari (naravno neprijavljeni) koliko je to kostalo ne treba ni pitati, e posto smo konacno uspeli i dobili bebirona, Telekom se zahvalio porodilji otkazom, tacnije ne produzenjem ugovora... nazalost nemamo vezu a ni para za dobijanje posla, nikom nista. elem posto je TELEKOM slabasna firma koja moze samo nadobudne sportiste da finansira, a ne i da primi radnika koji je kao i hiljade drugih mladih (mislim na razne operatere koji rade u Telekomu) radio taj posao posteno... i kako mislite da ce mladi radjati decu, kad nemaju posao, a i ako ga imaju to je na neke ugovore o posredovanju i sl. cime nemaju nikakva prava, a naravno odmah ostaju bez posla ako i samo zucnu o trudnoci... i onda se tu prica o natalitetu i tralala, sve je to ...